Musimy to powiedzieć głośno i wyraźnie - teraz wszyscy jesteśmy Ukraińcami

We wczesnych godzinach porannych 24 lutego 2022 roku Rosja rozpoczęła zakrojoną na szeroką skalę inwazję wojskową na sąsiadującą z nią Ukrainę. W ciągu ostatnich kilku dni Rosja wysłała wojska na wiele frontów i wystrzeliła rakiety w kilka miejsc na Ukrainie. Inwazja ta wywołała katastrofę humanitarną, jakiej Europa nie widziała od dziesięcioleci. Niewinni cywile tracą życie każdego dnia i są zmuszeni do opuszczenia swoich domów, aby uciec przed postępującą wojną. Większość z nich ucieka do Polski, na Węgry, do Rumunii lub na Słowację. Dotychczasowe wydarzenia zmusiły ponad 500 000 osób, głównie kobiet i dzieci, do opuszczenia Ukrainy, a mężczyznom w wieku od 18 do 60 lat zakazano opuszczania kraju po ogłoszeniu stanu wojennego. Przewiduje się, że w ciągu najbliższych tygodni z Ukrainy ucieknie nawet 4 miliony uchodźców.

Fundacja Wysokie Obcasy to organizacja pozarządowa związana z największym polskim dziennikiem - Gazetą Wyborczą, powołana do walki o prawa człowieka, równość i wartości demokratyczne. Dzięki naszej pracy dziennikarskiej docieramy do milionów ludzi, przekonując, że warunkiem istnienia społeczeństwa obywatelskiego jest niezgoda na wykluczenie i dyskryminację. Dlatego Fundacja Wysokie Obcasy zorganizowała zbiórkę pieniędzy na rzecz Ukrainy. Wszystkie zebrane środki zostaną przekazane organizacjom charytatywnym zajmującym się pomocą uchodźcom i ofiarom wojny na Ukrainie.

Przyjmujemy darowizny na następujące konta:

PLN PL 40 2190 0002 3000 0046 4053 0101
EUR PL 56 2190 0002 3000 0046 4053 0201
USD PL 72 2190 0002 3000 0046 4053 0301

Bank: DNB BANK POLSKA S.A.
Adres: UL. POSTĘPU 15C, 02-676 Warszawa
Kod SWIFT: MHBFPLPW

Jak możesz pomóc?

1. Zasponsoruj prenumeraty dla kluczowych grup społecznych

Twoja donacja trafi do ważnych grup społecznych w demokracji: studentek, nauczycieli, NGOsów i bibliotek.

2. Sfinansuj projekt rozwoju ekonomicznego dla kobiet

Bo 700.000 kobiet jest poza rynkiem pracy w Polsce. Pomóż nam to zmienić tworząc ogólnopolską platformę edukacji ekonomicznej dla kobiet.

3. Wspieraj świadome dziennikarstwo i misję magazynu Wysokie Obcasy

Ponieważ dziennikarki Wysokich Obcasów.nagłaśniają tematy, które pomagają przełamywać bariery społeczne.

HONOROWANIE DARCZYŃCÓW

Mecenas Wolności Słowa

Od 200 000 zł.

Honorowy Darczyńca

100 000 - 199 000 zł.

Kluczowy Darczyńca

50 000 - 99 000 zł.

Darczyńca

10 000 - 49 000 zł.

Przyjaciel

1000 - 10 000 zł.

Wspierający

do 1000 zł

Fundacja “Gazety Wyborczej” i Fundacja “Wysokich Obcasów”, które działają wspólnie jako Grupa Filantropijna “Wyborczej”, są organizacjami non profit zarejestrowanymi w Polsce.

Bezpieczne, podlegające odliczeniu od podatku i anonimowe darowizny międzynarodowe można przekazywać na rzecz Fundacji “Wysokich Obcasów” za pośrednictwem naszego funduszu amerykańskiego prowadzonego przez Fundację King Baudouin w Stanach Zjednoczonych.