Fundacja Wysokich Obcasów powstała w 2018 roku z głębokiej potrzeby tworzenia projektów oraz inicjatyw społecznych, które wyrażają misję i zaangażowanie społeczne magazynu Wysokie Obcasy.

Powołaliśmy do życia Fundację “Wysokich Obcasów”, bo wierzymy, że można zmienić świat na lepszy – bardziej demokratyczny, równy, siostrzeński i braterski. Wystarczy, że każdy z nas postara się zrobić najlepiej to, co potrafi. My swoją dziennikarską pracą docieramy do milionów ludzi, przekonując, że warunkiem istnienia społeczeństwa obywatelskiego jest niezgoda na wykluczenia i dyskryminację. To Państwo, nasze Czytelniczki i Czytelnicy, dają nam siłę, odwagę, od Was uczymy się wrażliwości.
„Wysokie Obcasy” i Fundacja “Wysokich Obcasów” są jak Wy.

Aleksandra Klich-Siewiorek

Prezeska Zarządu Fundacji

Redaktorka Naczelna “Wysokich Obcasów”

Działalność pro bono najważniejszego magazynu opiniotwórczego dla kobiet w Polsce.

Fundacja jest jedną z czołowych polskich organizacji wspierających kobiety i mniejszości w Polsce. Działamy przy największej gazecie w kraju, dzięki czemu nasze projekty mają najszersze w Polsce przełożenie społeczne. Im dalej od największych miast kraju, tym więcej kobiet potrzebuje wsparcia. My jesteśmy tam codziennie.

Foundation chart

Nasze projekty mają realne przełożenie społeczne.

Projekty pro bono Fundacji docierają szeroko dzięki zasięgom magazynu “Wysokie Obcasy” i serwisu Wysokieobcasy.pl

Magazyn “Wysokie Obcasy” jest unikatowym na skalę Europy tygodnikiem dla kobiet przy największej gazecie w Polsce. W ciągu wielu lat swojej działalności “Wysokie Obcasy” zainicjowały w Polsce wszystkie najważniejsze dyskusje wokół współczesnego feminizmu oraz praw kobiet i mniejszości. Fundacja “Wysokich Obcasów” działa po to, by tę pionierską misję realizować jeszcze głębiej, w formie projektów i inicjatyw społecznych na szeroką skalę.

Fundacja z największym zasięgiem w Polsce

Wspieramy społeczeństwo oparte na otwartości i tolerancji

“Gazeta Wyborcza” i “Wysokie Obcasy” mają 260 tys. subskrybentów cyfrowych oraz 9,8 mln użytkowników serwisu Wyborcza.pl, a także, jako jedyna gazeta w Polsce, lokalne redakcje na terenie całego kraju.

Timeline of Wysokie obcasy

“Wysokie Obcasy” skupiają społecznie zaangażowane, świadome czytelniczki

Czytelniczki “Wysokich Obcasów” to przede wszystkim kobiety powyżej 40. r.ż. Są bardzo dobrze wykształconymi mieszkankami dużych i średnich miast (>100 tys. mieszkańców). Są aktywne zawodowo i zamożne — mają stabilną sytuację zawodową i materialną. Są otwarte na innych, interesuje je świat, nie tylko w lukrowanej wersji.

Cover collection

Wysokie Obcasy skupiają społecznie zaangażowane, świadome czytelniczki.

Użytkowniczki serwisu Wysokieobcasy.pl: 67 proc. użytkowników to kobiety. Są młodsze od czytelniczek magazynu — większość użytkowniczek ma pomiędzy 25 a 49 lat, ale podobnie jak one są wszechstronnie wykształcone. W odróżnieniu od czytelniczek magazynu są mieszkankami nie tylko dużych miast, ale również i mniejszych miejscowości (>20 tys. mieszkańców). W serwisie szukają bieżących informacji, poczucia wspólnoty i inspiracji. Cenią go za treści lifestyle’owe i artykuły związane z życiem zawodowym.