3 marca 2022

Musimy to powiedzieć głośno i wyraźnie – teraz wszyscy jesteśmy Ukraińcami

We wczesnych godzinach porannych 24 lutego 2022 roku Rosja rozpoczęła zakrojoną na szeroką skalę inwazję wojskową na sąsiadującą z nią Ukrainę. W ciągu ostatnich kilku dni Rosja wysłała wojska na wiele frontów i wystrzeliła rakiety w kilka miejsc na Ukrainie. Inwazja ta wywołała katastrofę humanitarną, jakiej Europa nie widziała od dziesięcioleci. Niewinni cywile tracą życie każdego dnia i są zmuszeni do opuszczenia swoich domów, aby uciec przed postępującą wojną. Większość z nich ucieka do Polski, na Węgry, do Rumunii lub na Słowację. Dotychczasowe wydarzenia zmusiły ponad 500 000 osób, głównie kobiet i dzieci, do opuszczenia Ukrainy, a mężczyznom w wieku od 18 do 60 lat zakazano opuszczania kraju po ogłoszeniu stanu wojennego. Przewiduje się, że w ciągu najbliższych tygodni z Ukrainy ucieknie nawet 4 miliony uchodźców.

Fundacja Wysokie Obcasy to organizacja pozarządowa związana z największym polskim dziennikiem – Gazetą Wyborczą, powołana do walki o prawa człowieka, równość i wartości demokratyczne. Dzięki naszej pracy dziennikarskiej docieramy do milionów ludzi, przekonując, że warunkiem istnienia społeczeństwa obywatelskiego jest niezgoda na wykluczenie i dyskryminację. Dlatego Fundacja Wysokie Obcasy zorganizowała zbiórkę pieniędzy na rzecz Ukrainy. Wszystkie zebrane środki zostaną przekazane organizacjom charytatywnym zajmującym się pomocą uchodźcom i ofiarom wojny na Ukrainie.

Przyjmujemy darowizny na następujące konta:

PLN PL 40 2190 0002 3000 0046 4053 0101
EUR PL 56 2190 0002 3000 0046 4053 0201
USD PL 72 2190 0002 3000 0046 4053 0301

Bank: DNB BANK POLSKA S.A.
Adres: UL. POSTĘPU 15C, 02-676 Warszawa
Kod SWIFT: MHBFPLPW